Bilgi

Hangi TYT – YKS’ye Girmeliyim?

Sürekli olarak değişen ve güncellenen sınav sistemleri, şu an için yerini TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) ikilisine bıraktı. Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı, sınav müfredat içeriği vs. konular yerini, sınava girecek öğrencilerin zihninde hızla hangi sınav türüne girmem gerekecek sorularına bıraktı.

TYT-AYT puanları, ‘Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve Yabancı Dil’ puan türlerinde çeşitli alanlara ayrılmaktadır. Aslında bakılırsa, TYT sınavı; eski YGS sınav sisteminin biraz daha yalınlaştırılmış hali olarak ve 120 adet sorudan oluşan bir sınav sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

2020 Üniversite Taban Puanları için TIKLA

4 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları için TIKLA

2 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları için TIKLA

Sınavın asıl içerik özelliği ise daha çok ortaöğretim dokuzuncu sınıf düzeyinde ve yine aynı sınıf ders müfredatına dair meydana getirilmiş bir sınav olacak şeklinde açıklama yapıldı. Eski sistemde, YGS sınavında; toplam altı farklı puan türü yer alırken; yeni sınav sistemi içerisinde, iki temel bölüm içeriğinden oluşan bir sınav uygulanacak ve tek bir puan türü ortaya çıkacaktır.

Her bir bölümde, 60’ar olmak üzere toplam 120 soru sorulacakken; Türkçe ve Matematik derslerinin eşit kat sayılara sahip olması ile ikisi arasında tam bir eşitlik sağlanmış olacaktır. Yani her dersin sonuca etkisi, %50 oranında kalacaktır.

Tıpkı eski sisteme benzer bir biçimde, eğer Açık öğretim bölümleri ve iki yıl süre ile eğitim veren meslek yüksekokulu düzeyindeki üniversiteler hedefleniyorsa; yalnızca TYT sınavına girmek yeterli olacaktır. Tabi yine eski sistemdeki gibi, dört yıl ve üzeri süre ile eğitim veren fakültelerin bağlı olduğu üniversitelere yerleşebilmek için YKS (AYT)’ye de girmek ve gerekli puan türlerinde, yeterli puanları almak zorunlu olacaktır.

Değişen sınav sisteminin göz korkutacak bir niteliği olmadığını, en büyük değişikliğin yine sınav isimlerinde olduğunu; eski sisteme uygun bir çalışma modeli ile sınav hazırlıklarını tamamlamış öğrencilerin dahi (yeterli ölçüde çalıştıkları sürece) herhangi büyük bir zorluk ile karşılaşma ihtimali olmadan sınavı başarı ile tamamlayacağını söyleyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu