YKS

YKS Sınavlarına Nasıl Çalışmalı?

Üniversiteye giriş sınavı olarak bilinen Yüksek öğrenim kurumları Sınavı (YKS), çoğu öğrencinin hayatında geçireceği kritik sınavlardan bir tanesidir. Bunun sebebi hem gelecekteki mesleği buna bağlı olması hem de yaklaşık 3 milyon insanla yarışması gerektiğidir. Lise eğitiminden bu yana sürekli adını duyduğu üniversite sınavı lise sonda girilecek bir stresli sınavdır. Okuldaki yazılıların yaklaşık üç katı kadar stres seviyesini içinde barındırır. YKS, ÖSYM tarafından özel olarak hazırlanmış sorular bulundurur. Kolay orta ve zor olarak sınavda dağılmış şekilde konumlandırılır. YKS genel anlamıyla iki oturumdan oluşmaktadır. Temel Yeterlilik Testi ve Alanda Yeterlilik Testi. Bu iki test kendi içinde özel ölçüm soruları ile öğrencileri puan sistemine ve buna bağlı sıralama sistemine tabi tutmaktadır. Öğrencilerin ilk gün karşılaştığı TYT tamamen süre ve algılama üzerine kurulmuştur. TYT’de 120 soru için 135 dakika verilerek öğrencinin hem hızlı hem de analitik düşünüp düşünmediği ölçmektedir. Hızını özellikle Türkçe paragraf testleriyle ölçerken, analitikliğini ise temel matematik testinde ölçmektedir. Öğrenci üniversite sınavına çalışırken her gün yapması gerekenlerden biri kitap okuması ve günlük 20 soruluk paragraf çözmesi lazımdır. Bu günlük rutin öğrenciyi hızlı ve analitik düşünmeye sevk edecektir. Bu hız hem AYT hem de TYT için elzemdir. Şimdi aşağıda maddeler halinde yazacağım uygulamaları etkili şekilde gerçekleştirirseniz seçtiğiniz alanınız ne olursa olsun başarı garantisi çok yüksektir.

Ders çalışma programı: Ders çalışma programı sistemli öğrenciler için olmazsa olmaz faktörlerden biridir. Yıl boyunca çalışılacak konulanınızı bir ajanda defterine yazın ve her konu bitiminde ona bir tik işareti koyun. Her hafta bir önceki haftanın konusunu tekrara alın ve tekrardan bu çalışmaya tik işareti koyun. Böylece hangi konuyu tam olarak bitirebileceğinizi anlamış olursunuz. Tam öğrenilmeyen konular varsa da endişe etmeden tekrar edin. Burada konu tekrarından kastım 10-15 dakika hızlıca tekrar yapıp bolca soru çözmenizdir.

Genel tekrar testleri ve deneme sınavları çözme: Sınava çalışma haftanızdan itibaren sürekli kendinizi test edin. Her hafta tyt olacak şekilde tyt ile başlayın. AYT konularınızın önemli kısmını bitirdikten sonra ise her hafta hem TYT hem de AYT denemesi çözerek eksiklerinizi oluşturduğunuz ajandaya yazın ve düzenli eksikliklerinizi kapatın. Her hafta sınava girmek sizi fiziksel ve ruhsal açıdan büyük sınava hazırlamaya yardımcı olacaktır. Sınavlardan ve alacağınız sonuçlardan asla korkmayın. Asıl size yardımcı olacak olan girdiğiniz haftalık denemeler. Bu denemeler sayesinde yaptığınız yanlışları göreceksiniz ve tamamlayacaksınız. YKS ’ye yakın aylarda Türkiye geneli sınavlar yapılacaktır. Onlara katılıp kendi sıralamanızı görün ve ona göre yeni bir eksik kapatma planı oluşturun. Deneme sonuçlarınız bazen iyi bazen kötü olabilir umutsuzluğa kapılmayın. Yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü mutlaka öğrenin.

Sosyal Medyadan Uzak Durun: Sosyal medya gibi sizi uzun saatler boyu bir yere kitleyecek kavramlardan uzak durun. Bu süreçte en önemli varlığınız zamanınızdır. Zamanınızı sosyal medya ile geçirerek çoğu kişinin gerisinde kalabilirsiniz.

Düzenli bir çalışma masanız olsun: Planlı ve düzenli olmak bu sınav için en önemli kavramlardır. Etrafınızın düzenli olması kafanızın içini de düzenli kılar. Renkli fosforlu kalemlerle kendinizi şımartarak sınava çalışmayı eziyet olarak değil eğlence haline getirebilirsiniz. Son dönemdeki çalışmalarımızın akılda kalıcılığını arttırmak için mutlaka özet notlar çıkarmalıyız ve bu notları oluştururken renkli kalemler kullanarak bilginin zihinde yer etmesine yardımcı olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu