YKS

YKS Puan Hesaplama Başarı Sıralaması: Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bilindiği üzere YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı temel iki bölümden oluşur. Bu sınav yılda iki gün içerisinde yapılır. Her aday istediğinde diğer yıllar da girerek şansını tekrar tekrar deneyebilir. Türkiye’de katılımcının en yüksek olduğu sınavlar arasında olan YKS, sıralama yapılarak tercih ve yerleştirme sistemiyle çalışmaktadır.

YKS BAŞARI SIRALAMASI NEDİR?

Başarı sırası veya sıralaması, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türünde başarı sıralamasıdır. Yani bölüme en son giren kişinin belirtilen puan türünde kaçıncı sırada olduğunu ifade eder. Yani puan türünü baz alarak ve yerleştirme sonuçlarına bakılarak yapılır. Arz ve taleplere bağlıdır da diyebilir. Puanların asıl amacı sizi yaklaşık sınava giren 3 milyon katılımcı arasında sıralamaktır. Yani sınavda ne kadar yüksek puan alırsanız diğer adaylara göre o kadar önlerde olursunuz. Yüksek puan alma bağlantınız ise testte verdiğiniz doğru ve yanlış cevaplara bağlı olarak net ölçeğidir. Sıralamada Önlere doğru çıktıkça da tercihlerinizin tutma ihtimaliniz artar.

Tercih yaparken asıl kullanılan veri başarı sıralamasıdır. Yani başka bir deyişle; başarı sıralamanız belli olduktan sonra puanlara bakmanıza hiç gerek yok. Tercih yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri ise seçeceğiniz bölümün popülaritesi yani arz ve talepleri. Seçeceğiniz bölüm geçmiş yıllarda tercih listelerine çok yazılmışsa ileri doğru sıçrama yapar ve sizin sıralamanızın aşağısında ise gelme ihtimali artar. Eğer seçtiğiniz bölüm az talep görmüşse ve sizin yerleşme sıranız o bölümün taban sıralamasından az ise daha kesin şekilde yerleştirilme ihtimaliniz yüksektir. Buna örnek olarak geçen yıl Yıldırım Beyazıt Psikoloji 30 binle en son almış. Bu yıl eğer sizin puanınız 30 binin altında ise 27 binlerdeyseniz bu bölüme giriş şansınız baya yüksektir. Ama sıralamanız 30 binin altına 35 binlerde ise hala umut vardır ama tercih listenize daha alt üniversiteler yazmanızı öneririz.

Her yıl yeni özel veya vakıf üniversitelerin açılmasıyla YKS başarı sıralamaları ve üniversite taban-tavan puanları etkilemektedir. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi öğrenci yoğunluğunun çok olduğu büyük şehirlerde yaşayan öğrenciler bulundukları ildeki üniversiteleri tercih etmektedir. Bu da Sıralamalarda değişiklik oluşturmaktadır. Genel olarak bu tercihler büyükşehirdeki üniversitelerin sıralamalarını yukarıya doğru bir artışa sevk etmektedir. Çok büyükşehir tercih edilmesinin sebebi ise geniş istihdam ortamı, kolay staj bulma imkânı ve geniş sosyal ortam diyebiliriz. Küçük şehirde işletme bitiren öğrenci ile büyük şehirde işletme bitiren öğrenci arasında büyük farklar olabilir. Bunun sebebi büyük şehirde işletme okuyan öğrencinin daha fazla sosyal ağlara kolay erişebilmesi diyebiliriz. Ama tıp ve diş hekimliği gibi temeli çok oturmuş bölümlerde bu farklılık yok denecek kadar azdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu