YKS

YKS Puan Hesaplama: TYT’nin Önemi

YKS Puan Hesaplama: TYT’nin Önemi

2018 yılında ilk kez yeni sisteme göre sınava giren öğrenciler TYT’nin AYT kadar önemli olduğunu gördü. TYT’nin Eski sisteme göre benzetildiği sınav türü YGS’dir. Ülkemizde üniversite sınavında Temel Yeterlilik Testinin (TYT) ‘nin önemi eski sistemlere ek olarak YKS de ayrı önemlidir. Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler her gün derslere ve sınavlara girerek yeni stres faktörlerine maruz kalmaktadırlar. Tüm bu emek ve streslerinin karşılığını ise yılda iki gün içerisinde girdikleri sınav vermektedir. Bu stresli geçen yılı öğrenci ve çevresi için iyi başa çıkılmaz ise öğrenci çalıştığı derslerin, girdiği sınavların ve döktüğü terlerin emeğini alamayabilir. Özellikle son zamanlarda geçirilen korona (Covid-19) virüsü öğrencide pandemiye bağlı olarak ekstra stres yaşatmıştır. Temel Yeterlilik Testi (TYT) öğrencinin ilk sınava tabi olduğu testtir. Sayısal ve puan olarak getirisi çok büyük olmasa da TYT üniversite sınavı için önemlidir. Öğrencinin ilk girdiği bu sınava bağlı olarak ikinci günün nasıl geçebileceği anlaşılabilir. Eğer Temel Yeterlilik Sınavı kötü geçmişse bir öğrencinin buna bağlı olarak ertesi gün gireceği Alanda Yeterlilik Sınavı’nda da kötü geçeceği hissine kapılır. AYT günü önceki günün stresini de üzerinde taşıyan öğrenci sınavda dikkat kaybı, mide bulantısı ve baş ve boyunda ağrı gibi psikosomatik ağrılara maruz kalabilir. Böyle durumlarda aile ve öğrencinin sosyal çevresinin bilinçli olması çok önemlidir. Üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı ve ilk gün girilen Temel Yeterlilik Testi (TYT) 40 matematik, 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere toplam 120 sorudan meydana gelmektedir. ÖSYM’nin belirlediği sınav kuralı olarak TYT’nin Üniversite Sınavı puanınıza etkisi %40 olarak görünse de AYT sınava psikolojik olarak daha rahat girmek için Alan Yeterlilik Testi için önemlidir. Temel Yeterlilik Sınavı biraz da kişiye göre önemlilik gösterebilir. Örnek olarak üniversite sınavında TYT kısmından bölüm seçmek isteyenler için ilk girilecek sınav daha stresli olurken, Ayt’den bölüm seçmek isteyenler için daha az stresli olabilir.

Temel Yeterlilik Testinin soru katsayıları (ağırlıkları)

Puan Türü Türkçe Matematik Sosyal Bilimler Fen Bilimleri
TYT %33 %33 %17 %17

Bu tablodan da anlaşılacağı üzere TYT’de Türkçe ve matematiğe ağırlıklı çalışmak öğrenci açısından daha stratejik ve anlamlıdır. Matematik testinde daha problem çözme ve analitik düşünme soruları çıkarken Türkçe testinde ise paragraf ağırlıklıdır. Türkçede uzun soluklu paragraflar yer aldığı için Temel Yeterlilik Testinde süreyi iyi kullanmak binlerce rakibin önüne sizi atabilir. AYT soruları alan bilgisi açısından zorlayıcı olabilirken TYT soruları bilgiyi doğru yorumlamayı gerektirebiliyor. Soru tiplerine bakarak ÖSYM’nin bizden bol bol kitap okumamızı istediğini çıkartabiliriz.

Puan hesaplama: TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanı hesaplanırken ders türlerinin katsayısı değişiklik göstermez. Bu nedenle her sınava giren öğrencinin TYT puanı aynı şekilde hesaplanır. TYT puanı hesaplamak için netleri ilgili katsayılar ile çarpmak gerekir. Bu katsayıları şu şekilde sıralayabiliriz;

Türkçe: 1,32

Matematik: 1,32

Sosyal Bilimler: 1,36

Fen Bilimleri: 1,36 ile çarparak TYT puanına ulaşılabilir. TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı yapılacaktır. Temel yeterlilik testi puanı tyt puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan katılımcıların 150 tyt puanı almaları sağlanacaktır. Ayrıca sınava giren adayların tyt puanın hesaplanma işleminin gerçekleştirilmesi için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. 0,5 puanını baraj puan olarak düşünebiliriz ve yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYT puanı hesaplanacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu