YKS

YKS Puan Hesaplama: AYT’nin Önemi

Alan Yeterlilik Testi (AYT) üniversite sınavının ikinci adımı ve ikinci gününü oluşturmaktadır. ÖSYM’nin belirlediği sınav kuralı olarak AYT öğrencinin puanına %60’lık bir etki sağlamaktadır yani bir TYT neti ortalama olarak 1,3 puan getiriyor ve bir AYT neti ise ortalama 3 puan getirmekte. AYT’de öğrenci alnına bağlı toplam 80 soru vardır. Bu durumda ortalama bir hesapla, bir öğrencinin yerleştirme puanı için okuldan en fazla 60 puan, TYT’den en fazla 160 puan ve AYT’den en fazla 240 puan geliyor. Puan hesabı yapılırken herkese 100 puan koşulsuz ekleniyor. AYT sınavı üniversiteye aday öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıyı ölçeceğinden her öğrenci kendi istediği alanda çalışmıştır. Kendi seçtiği alanda çalışıp girilen bu sınav öğrenci için stresi bir nebze dahi olsa azaltmaktadır. Alanda yeterlilik testinin süresinin 3 saat olması öğrenciye hem soru çözmede ekstra bir genişlik verirken uzun saatler sırada ve stres ortamına maruz kalması dezavantaj yaratabilir. Öğrenci AYT’de yaşayacağı bu dezavantajı avantaja çevirmek için hazırlandığı yıl boyunca devamlı olarak denemelere girerek dayanaklığını arttırmalıdır. Alan Yeterlilik Testi 11 ve 12. Sınıfı kapsayan bir sınav olduğu için öğrencinin bilgileri daha taze olmaktadır. Bu sebeple öğrenci daha aşina olduğu bir sınava gireceğinden daha rahat olabilir. 4 yıllık fakülte veya bölüm isteyen öğrenciler AYT alanına daha ağırlık verirlerse ilk basamak (TYT) kötü geçse dahi AYT’de yapacağı netlerle bu açığı kapatabilme şansları bir hayli yüksektir.

AYT puan hesaplama: YÖK alan derslerine göre etki eden oranları paylaşarak öğrencilere nasıl bir stratejiyle çalışabileceklerine dair ipucu verdi. TYT için her adaya aynı etki ve oranlar geçerli bu yüzden tek bir TYT hesaplaması yapalım ve AYT için her alanı ayrı değerlendirelim. TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe= 1,32 Matematik= 1,32 Sosyal Bilimler= 1,36 Fen Bilimleri= 1,36 ile çarpın. AYT kısmı puan hesaplama için kabaca alanına girdiğiniz oranları kullanın. AYT de seçeceğiniz alan aslında öğrencinin gelecekte okumak istediği bölümle alakalı olmadır. Hedefe uygun alanı seçerek öğrenci daha kolay çalışabilir. Örnek olarak tıp ve mühendislik okumak isteyen öğrencilerin Sayısal alanını seçmesi gerekmektedir. Psikoloji ve hukuk okumak isteyen öğrencilerin iste eşit ağırlık seçmesi uygundur. Tabi sistemde bazı dezavantajlar mevcuttur. Buna örnek olarak sayısal bölüm seçen öğrencinin sadece matematik netlerinin daha yüksek olmasıyla eşit ağırlık bölümünün öğrencilerinden daha yüksek yaparak hukuk veya psikoloji seçebilmesidir. Eğer tam olarak alanınızı veya istediğiniz bölümü kafanızda netleştirmiyorsanız sınavın genelinde ağırlıklı olan matematik ve Türkçe testlerine sıkı çalışmanızı öneririm. Sınav hem bilgiyi hem de süreyi nasıl değerlendireceğini ölçmektedir.

SAYISAL: AYT için netlerinizi Matematik= 3 Fizik= 2,85 Kimya= 3,07 Biyoloji= 3,07 ile çarpın.

EŞİT AĞIRLIK: AYT için netlerinizi Matematik= 3 Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 ile çarpın.

SÖZEL: AYT için netlerinizi Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 Tarih-2= 2,91 Coğrafya-2= 2,91 Felsefe= 3 Din Kültürü= 3,33 ile çarpın.

DİL: AYT için netlerinizi Dil sınavındaki her netinizi 3 ile çarpın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu