Haberler

Öğrenci Gözünden: Mimarlık

Özellikle mimarlık mesleğini düşünüyorsanız, geleceğe güzel yapılar bırakmak istiyorsanız işte birinci ağızdan mimarlık! Keyifli okumalar.

Mimarlıkla alakalı internette ve sosyal mecralarda tonla içerik bulabilirsiniz. Ama mimarlık mesleğin içine girilmeden öğrenilecek bir şey değil. Çoğu zorluk ve kolaylıkları hakkında çoğu insan yorum yapar ve siz üniversite tercihlerinizi buna göre şekillendirirsiniz. Ben de meslek seçimimi bu yorumlar üzerine gerçekleştirip mimarlık yazdım. Her zaman hayalim devasa yapılara bakıp onları keşke ben de dizayn etsem demekti. Şimdi hayallerimi izledim ve mimarlık yolunda son adımlarıma geldim. Pişman mıyım? Tabii ki hayır. Tercihlerinizde dikkat etmeniz gereken en önemli şey, ben bu mesleği hep idame ettirebilecek miyim? Sorusudur. Benim sorum her zaman evet oldu. Şimdi size bölümüm ve bölümümüm getirdiği avantaj ve dezavantajları maddeler haline getireceğim.

Madde 1: Yüksek Maliyete Hazır Olun

Bu bölümü yazmadan önce ilk uyarılması gereken şeylerden biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü özel veya vakıf üniversitesini burslu kazanmış dahi olsanız maalesef araç ve gereçleri oldukça pahalı tabii bu sizin üniversitenize de bağlı ama ben yine de uyarmak istiyorum. Öğrencilik hatta meslek hayatınızda dahi kullanacağınız temel malzemelerin bir listesi verilir. Bu liste biraz tuzludur benim ilk şok olduğum noktalardan biriydi bu. Ama her derdin bir devası olduğu gibi bunun da var. Üst sınıflardan veya bölümü bitirmiş olan öğrencileri bulup onlardan istemek veya satın almak o zaman bu kadar tuzlu olmuyor. Maket yapımına geçtikten sonra, bu masraflar daha da artacak. Eğer mimarlık düşünüyorsanız kendinizi şimdiden pahalı bir eğitim sürecine hazırlayın.

Madde 2: Çizim Yeteneğim Var Mı Sorunsalı

Her mimarlık adayının ulvi sorusudur. Tercih listenize yazmadan önce gidip bir resim hobisi edinilir bu hobinin gidişatına göre karar verilir. Ama çizim yeteneği mimarlık öğrencisine tabii ki bir avantaj sağlar ama bölüm için elzem bir ihtiyaç değildir. Bu arada mimarlığın ilk derslerinden olan temel tasarım dersimizin ilk ödevi yazı yazmaktı yani resim o kadar da büyütülecek bir şey değil. Zamanla gelişecek olan bu yetenekler 4 yılın sonunda sizi iyi bir mimar yapacak.

Madde 3: Uykusuz Günler

Her bölüm gibi bu bölümde de sizi zorlu geceler bekliyor olacak. Yazmadan önce göze alması gerekilen şeylerin başında yer alıyor. Her dersten verilen çizim ödevleri, o ödevlerin asla istenilen şeklinde olmaması ve bu yüzden bir daha çizilmesi, kahvesiz yaşayamamak, stres ve artı olarak bel ve boyun ağrıları. Bu tip zorluklar sizi daha iyi mimar olma yoluna götürse de fiziksel olarak daha kötü yapıyor. Ama onca uykusuzluk sonunda ortaya çıkan projenizle göz göze gelince hepsi geçiyor.

Madde 4: Mimarlık Öğrencisinin İlk Öğrendiği Kelime: Sabır

Hem yüksek maliyetli hem de yüksek eforlu projelerinizin, çizimlerinizin öğretmenler tarafınca beğenilmemesine hazır olun. Hocalarınız yaptıklarınızı hiçbir zaman tam olarak beğenmeyecek ve neredeyse ortasına gelmiş olduğunuz projelere baştan başlayacaksınız. İşte burada öğrenmeniz gereken ilk ders sabır olmalı. Sadece bu bölüm için değil genel olarak hayatta sabırlı olmanın getirilerini göreceksiniz.

Madde 5: Yaratmanın Sihirli Gücü

Bütün bu anlattıklarımın sizi biraz korkuttuğunu hissedebiliyorum ama her bir çizgiden sonra ortaya çıkardığınız o şaheser sizin tüm yorgunluğunuzu alıp götürecek. Yarattığınız tasarıma baktığınızda geldiğiniz yolu, mücadelenizi, emeğinizi ve en önemlisi ortaya çıkan bu tasarımın sizin aklınızın ve kalbinizin bir parçası olduğunu görüyorsunuz. Hayalinizde tasarlayıp çizdiğiniz o projeyi arkadaşınıza veya bir akademisyene anlatırken ki heyecanınız paha biçilemez. Siz de bu mücadeleyi verip, sonunda da kendinizden bir parça bırakacağınız tasarımlarla, yaratımlarla dolu bir süreç geçirmek istiyorsanız, bu bölüm tam size göre. Hayattan koptuktan sonra bile sizin elinizden bir eserin yıllarca sürmesi işte ölümsüzlük budur.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu