BilgiHaberler

Üniversite Tercihleri – TYT AYT Tercih Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar

2021 YKS sınavını iyisiyle kötüsüyle bitirmiş bulunmaktasınız. Zorlu ve zorunlu, meşakkatli, yorucu bir dönemi bitirdiniz. İnşallah başarılı bir sınav geçirmişsinizdir. Artık elde etiğiniz ürünü değerlendirme zamanı geldi. Tercih dönemi. Yeteneğiniz ne?, Hangi alanda eğitim almak istediğiniz ve alternatif seçeneklerden bazıları neler? Dil eğitimi ve yabancı ülkelerde eğitim için ön koşullar neler? Tercih robotlarını kullanmadan önce nelere dikkat etmeliyiz. TYT AYT puanlarınız hesaplanacak bu puanlar hazırlanırken sizler de diğer taraftan tercih hazırlığınızı yapmalısınız.

Ben hangi alanda yetenekliyim?

Kendinizi çok iyi tanımalısınız. Bu konuda araştırmalar yapmalısınız. Çağımız bilgi çağı.. İnternete erişerek bilgiler toplayabilirsiniz. İnternet üzerinde hazır testler ve kendi kendinize uygulayabileceğiniz uygulamalar bulabilirsiniz.

Tercih edeceğiniz bölümde  severek ve isteyerek eğitim öğretim görmekle, sevmeden istemeden eğitim – öğretim görmek arasında çok büyük bir fark vardır. Eğitim öğretim göreceğiniz bölümü sevmelisiniz. Üniversitede okurken 2-3. Sınıflarda eğitim öğretimini bırakan tekrar sıfırdan yeni bölüme başlatarak hem zaman kaybına uğrayan hem de maddi anlamda kayba uğrayan arkadaşlarımız oldu. Dünyada ve ülkemizde eğitim öğretim aldığı bölüm dışında çalışan insanlar var. Bu değişime gittikten sonra daha da başarılı olan insanlar oldu.

Bu konuyu vurgulamamızın sebebi, insanın hemen hemen her açıdan en verimli çağı gençlik çağıdır. Dünyada ülkemizin aksine üniversiteye kayıt başvuru esasına göre yapılır. Öğrenci ilgilendiği bölümlere CV, referans mektubu aktivite çalışmalarıyla başvurur. Öğrenci kendini tanıtır. Yeterliliklerini kendini anlatır ve belgeler. Öğrenci kendiyle alakalı olarak üniversiteyi ikna etmeye çalışır. Üniversiteyi ikna temelindeki esas felsefe kendi kendini ikna etmesidir.

Hangi alanda eğitim almayı istiyorum?

Yukarıda anlatılanlara göre hangi alanda eğitim almalıyım? Sorusunu kendi kendinize yönelttiniz ve cevabınız hazır.

Buna göre 2 ihtimal var. Bunlardan ilki, hemen hemen herkesin istediği haliyle puanınızın istediğiniz bölümün en iyisine  yetmesi hatta ve hatta fazla olmasıdır. Bu durumda işimiz kolay, tercih zamanı bölümünüzü yazar ve araya yerleşirsiniz.

Üzülerek söylememiz gerekirse, ülkemizde tüm üniversiteler aynı seviyede değil. Ülkemizde, dünya çapında kariyeri olan onlarca üniversite var. Ama hepsi aynı kalitede değil.

Bu aşamada ne yapmaya çalıştığınızı bilmeniz gerekir. Öncelikle taviz vermeden bölümüzde karar kılıyoruz.  İlk sıralarda olmayan üniversite / bölüm seçimimizi yapıyoruz. Burada bizim anahtar sözcüğümüz başarı olmalıdır. Gerekli ve yeterli koşullarını sağlayarak yatay geçiş olanağını sonuna kadar zorluyoruz. Normal bir üniversitede gerekli başarı seviyesini yakaladıktan sonra, istediğimiz üst düzey üniversiteye geçiş yapabiliriz. Devlet başarılı öğrencileri her zaman ödüllendirmektedir.

Bu koşula uygun koşulları sağlayamadık. Bir diğer yol da, okumak istediğimiz bölümü değiştirmeden, YÖK kılavuzlarına göre gitmedik istediğimiz bölüme dikey geçiş olanağı sunan iki yıllık programları seçebiliriz. Tekrar sınava hazırlanıp 1-2 sene hem  zaman kaybedip hem de maddi kayba uğrayarak zaman ve para israfı yapmamız gerekir. Ön lisans programı seçip DGS sınavına girip istediğimiz dört yıllık bölüme geçebiliriz. Burada da temel anahtarımız başarılı olmaktır.

Bir diğer yol da, özel / vakıf üniversitelerini değerlendirmektir. Burada da eğer gerekli başarı koşulunu sağlarsak, burslu öğrenci statüsüne kendimizi geçirebiliriz. Bu şekilde maddi gücümüzü fazla zorlamadan eğitim öğretim hayatımızı devam ettirebiliriz.

Dikkat ederseniz okumak istediğimiz bölümü değiştirmeden hayalimizdeki bölümde eğitim öğretim görebilirsiniz. Yatay geçiş, Dikey geçiş, Not ortalaması koşullarını sağlayarak istediğimiz bölüme geçme şansımız var. Bu şansların bilincinde olmak, hazırlanmak ve değerlendirmek gerekir.

Ne kadar ilerlemek istiyorsunuz?

Eğitim alırken sınırlarınızı zorlamalı ve çalışma alanınızda bir marka olmalısınız. Hedefiniz Dünyada bile parmakla gösterilen biri olmalısınız. Bu şekilde hem kendinize hem de ülkenize de faydanız olmalıdır. Bu şekilde ilerlemeniz ön koşulu dil eğitimidir. Dil eğitimini ortaöğretim kurumlarında çözmek size çok büyük faydalar sağlayacaktır. Eğer bu aşamada orta seviyede bir dil birikimine sahip olursanız yabancı ülkelerde de eğitim alabilirsiniz.

Bu aşamada yabancı okulların gerçekten dünya çapında üne sahip olanları sizden gerçekten iyi bir akademik ortalama ve ortalama seviyede dil bilgisi istemektedirler. Bazıları da dil hazırlık programları – Getaway –  programları uygulamaktadırlar.

Avrupa’daki üniversiteler, ülkemizde TYT- AYT testleriyle herhangi bir bölümü kazanmış adaylara bu bölümle alakalı bölümleri seçebilme şansı tanımaktadırlar. İster kabul edin ister etmeyin dünya bilim dili İngilizce olmuştur. Yeni gelişmeleri takip edebilmek için çok iyi bir İngilizce eğitimi şart. Kariyeriniz için mutlaka İngilizce planlamasına girmelisiniz.

Bu makalede tercih dönemine bilinçli giriş yapabilmek için başlangıç sorularından küçük bir kısmını değerlendirmeye çalıştık. Yeteneğiniz ne?, Hangi alanda eğitim almak istediğiniz ve alternatif seçeneklerden bazıları neler? Dil eğitimi ve yabancı ülkelerde eğitim için ön koşullar neler? Bu yazı bütünü temsil etmiyor. Bu konuyu analiz etmeye başlangıç soruları olarak hazırladık.

Peki aldığım YKS puanımla hangi bölümleri tercih edebilirim?

Yukarıda yer alan istek ve temennilerden sonra şimdi aldığınız bu puanlarla hangi 2021 yılı için bölümlere girebilirsiniz onu konuşalım, bizler sizler için 2020 yılının Üniversite Taban Puanlarını, 4 yıllık bölümlerin Taban Puanlarını ve 2 yıllık Bölümlerin taban puanlarını bölüm bölüm derledik ve excel tablosu oluşturarak sizlerin en kolay bir şeklide anlayacağı düzene getirdik. Aşağıda yer aşan linklere tıklayarak bu puanlara ulaşabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu