GenelHaberler

Üniversite Tercih Dönemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

26-27 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları ÖSYM tarafından 28 Temmuz günü açıklandı. Tercihler 6-14 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM’ye bildirilecek. Bu stresli dönemin büyük kısmını geride bırakan öğrenciler şimdi Türkiye geneli sıralamalarıyla hayalindeki meslekleri tercih edecekler. Peki bu tercihleri nasıl sağlıklı yapabiliriz? 

Hayatımızdaki önemli basamaklardan biri olan üniversite tercihi gelecekteki yaşantınızın, düşüncelerinizin ve hayat kalitenizin %60’ını etkileceyek. Bu kritik süreci iyi ve temkinli yönetmek hayati rol oynuyor. Şimdi bu kritik dönem için izlenilecek adımlar listesi aşağıdaki gibi olmalıdır. 

1- Kesinlikle tercih listesi başarı puanına bağlı değil başarı sırasına bağlı olarak yapılmalıdır. 

2-Hangi alanda kendinizi görüyorsunuz? Seçeceğiniz mesleği hayatınız boyunca devam ettirecek kadar çok istiyor musunuz? 

3-İstediğiniz bölümü seçtiniz şimdi ise hangi şehir ve okul olduğunu seçmeniz lazım, seçeceğiniz ilin özellikle okulun staj imkanları, kulüpleri ve Erasmus gibi anlaşmalı olduğu programları olup olmadığı sizin için elzem nitelikte. Bu gibi okulun sunduğu imkanlar sizi hem iş hayatına hem de sosyal hayata hazırlık yapar. Öğrencilikte yaşanan deneyimler ileriki istihdam alanlarına başvuru için de özgeçmiş imkanı tanır. Öğrenciye Network çalışması sunar ve interaktif bir öğrenci olmanızı sağlar. 

4-Üniversite türünüzü belirleyin. Devlet, vakıf, özel veya yabancı bir üniversite seçiminizi yapın. Her üniversite türünün kendine ait avantaj ve dezavantajları vardır. Bu avantaj ve dezavantajları detaylı şekilde araştırın. 

5-Yeni açılan ve gelişmekte olan bölümleri de es geçmeyin. Gelişen ve globalleşen dünya standartlarına uyum sağlayan yeni bölümler açıldı. Bu bölümleri de kendi yetenek ve isteklerinize göre dikkate alıp araştırabilirsiniz. 

6-Tercih edeceğiniz bölümü, okulu ve şehri kesinlikle aile, akraba arkadaş gibi faktörlerin etkisinde olmadan tercih edin. Çünkü bu seçiminizi aileniz veya akrabalarınız yaşamayacak, siz yaşayacaksınız. 

7-Belirlediğiniz okullardan mezun olan öğrencilerle irtibata geçin ve genel olarak okulun kişiye sağladığı imkanları konuşun, zira reklamlar gerçeği yansıtmıyor bizzat deneyimlemiş birinci el kaynaklar sizin için daha güvenilir olur. 

8-Tercih hakkınız 24 tanedir ama bu 24 tercihin 24 ünün de yapılması gerektiğini göstermez. Size uymayan hiçbir tercih yapmamalısınız. Yaptığınız liste ilk tercihin veya son tercihin gelmesi durumunda sizi mutlu etmelidir.

9-Son olarak unutmayın ki üniversite sınavından aldığımız sıralamalar ve hatta tercih listemizi doldurmak için yazdığımız her şey sayılardan ibarettir. O sayılar da bizden önceki dönemin yaptığı tercihlerin nedeni. Bu sistemin hiyerarşisi arz taleple çalışır yani çok tercih edilen bölümün puanı yükselir, az tercih edilen ise aşağı sıralarda konumlanır. Bu paradoks yüksekteki bölümün kalitesini veya sizin kalitenizi göstermez asıl kalite insanın kendini konumlandırdığı yerde başlar. 

Yazar: Nursima Zeynep Tekin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu