Tarih Karma Testler 3

    Merhaba arkadaşlar, aşağıda Tarih konuları hakkında karma testimiz bulunmakta.

    Tarih karışık konulardan gelen sorular YKS (TYT ve AYT), KPSS, ALES, LGS, DGS sınavlarında mutlaka karşınıza çıkacak konulardan birisidir.

    1. Osmanlı Devleti’nde matbaanın kurulması,
    I. Sanayi
    II. Ticaret
    III. Kültür
    alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır?
    A) Yalnızl
    B) Yalnız II
    C) Yalnızlll
    D) I ve II
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links1″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap C[/showhide]

    2. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girmesine,
    I. Osmanlı Devleti’nin kaybettiği topraklan geri almak istemesi
    II. ingiltere’nin kışkırtması
    III. Rusya’nın Osmanlı Devleti’ne saldırması
    durumlarının hangileri neden olmuştur?
    A) Yalnızl
    B) Yalnız II
    C) Yalnızlll
    D) I ve II
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links2″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap A [/showhide]

    3. I. Siyasi birliğin oluşmasını sağlamak
    II. Yürütme görevini yerine getirmek
    III. Kongrede alınan kararlan uygulamak
    Yukarıdakilerden hangileri, Sivas Kongresi’nde seçilen Temsilciler Kurulu’nun görevleri arasındadır?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız lll D) I ve II
    E) I,II ve III

    [showhide type=”links3″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap E [/showhide]

    4. Kuvayı Milliye hareketinin sona ermesinde,
    I. Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin kurulması
    II. Düzenli ordunun kurulması
    III. Gediz Yenilgisi
    gelişmelerinden hangilerinin etkisi olmuş¬tur?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız lll D) II ve III
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links4″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap D [/showhide]
    5. Saltanatın kaldırılmasını öncelikli hale getiren gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Londra Konferansı’nın düzenlenmesi
    B) Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın imzalanması
    C) Lozan Konferansı’na TBMM ve Osmanlı hükümeti’nin birlikte çağrılması
    D) Tekke ve Zaviyelerin kapatılması
    E) Şeyh Sait Ayaklanması’nın çıkması

    [showhide type=”links5″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap C [/showhide]

    6. I. Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi
    II. Türk Tarih Kurumu’nun açılması
    III. Soyadı Kanunu’nun çıkarılması

    Yukarıdaki inkılapların kronolojik sırası aşağıdakilerden hangisidir?
    A) I, II, III B) I, III, II C) I I, I, I I I
    D) III, I, II E) III, II, I

    [showhide type=”links6″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap A [/showhide]

    7. I. Hatay
    II. Musul
    III. Boğazlar
    Yukarıdaki sorunlardan hangilerinin kesin çözümünün Atatürk döneminde gerçekleş¬tiği söylenemez?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) II ve III

    [showhide type=”links7″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap A [/showhide]

    8. Aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisi Türkiye Devletinin yönetim biçimini belirlemektedir?
    A) Ulusçuluk
    B) İnkılapçılık
    C) Devletçilik
    D) Halkçılık
    E) Cumhuriyetçilik

    [showhide type=”links8″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap E [/showhide]

    9. Birinci Dünya Savaşı’nda, halifenin “cihat” ilan etmesine rağmen Arapların İngilizlerle işbirliğine girmesi aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?
    A) Milliyetçilik akımının güçlendiğinin
    B) Osmanlıların siyasi açıdan güçlendiklerinin
    C) Uluslararası ilişkilerin öneminin arttığının
    D) Dinin siyasi alandaki etkisinin arttığının
    E) İslamcılık akımının öneminin arttığı

    [showhide type=”links9″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap A [/showhide]
    10. Sivas Kongresi’nde “Temsilciler Kurulu vatanın tamamını temsil eder.” kararı alınmıştır.
    I. Kuvayı Milliye
    II. Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri
    III. İstanbul Hükümeti
    Bu kararın, yukarıdakilerden hangilerine tepki olduğu savunulabilir?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız III D) I ve II
    E) II ve III

    [showhide type=”links10″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap C [/showhide]

    11. I. Kars
    II. Hatay
    III. Batı Trakya
    Misak-ı Milli’de yukarıdaki illerin hangilerinde halkoyuna başvurulmasıyla ilgili karar yoktur?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız lll D) I ve II
    E) II ve III

    [showhide type=”links11″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap B[/showhide]

    12. TBMM Hükümeti, Kurtuluş Savaşı’nda Fransa ile anlaşma yapmak istemiştir.
    TBMM’nin bu isteği,
    I. Fransa’yı İtlaf Devletlerinden ayırmak
    II. İngiliz Yunan iş birliğine son vermek
    III. Batı Cephesi’ni güçlendirmek
    durumlarından hangilerini amaçladığını gösterir?
    A) Yalnızl B) Yalnız II
    C) Yalnızlll D) I ve III
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links12″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap D [/showhide]

    13. Kurtuluş Savaşı’nda, TBMM Hükümeti’ni tanıyan devletlerin tanıma sırası, ilk tanıyandan son tanıyana doğru aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Afganistan – Sovyet Rusya – Fransa
    B) Sovyet Rusya – Fransa – Afganistan
    C) Fransa – Sovyet Rusya – Afganistan
    D) italya – Afganistan – Sovyet Rusya
    E) Sovyet Rusya – Afganistan – Fransa

    [showhide type=”links13″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap A [/showhide]

    14. I. Batı Trakya
    II. istanbul
    III. izmir
    Lozan Antlaşması’na göre Yunanistan ile yapılacak nüfus değişimi, yukarıdaki bölgelerden hangilerini kapsamamaktadır?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız lll D) I ve II
    E) II ve III

    [showhide type=”links14″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap D [/showhide]
    15. Tevhid-i Tedrisat Yasası’na göre;
    I. Eğitim kurumlarının laikleşmesi
    II. Eğitim ve öğretimde birlik sağlanması
    III. Medreselerin kaldırılmasının sağlanması
    durumlarından hangilerinde ulusal kültür birliğini sağlama amacı olduğu savunulabilir?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız lll D) I ve II
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links15″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap E [/showhide]

    16. Cumhuriyet Döneminde Türk dili ile ilgili yapılan çalışmalar,
    I. Cumhuriyetçilik
    II. Ulusçuluk
    III. Laiklik
    ilkelerinden hangilerinin gereği olduğu savunulabilir?
    A) Yalnızl B) Yalnız II
    C) Yalnızlll D) I ve III
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links16″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap B [/showhide]

    17. I. Orhon Kitabeleri
    II. Ergenekon Destanı
    III. Oğuz Kağan Destanı
    Yukarıdakilerden hangileri “Göktürkler” dönemine aittir?
    A) Yalnızl B) Yalnız II
    C) Yalnızlll D) I ve II
    E) II ve III

    [showhide type=”links17″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap D [/showhide]

    18. I. Karatay Medresesi
    II. Taç Mahal
    III. Tepsi Minare
    Yukarıdakilerden hangileri Hindistan’da kurulan Babür Türk Devleti’ne ait yapıtlar arasındadır?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız lll D) I ve II
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links18″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap B [/showhide]

    19. I. Celali isyanları
    II. Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması
    III. Tımar sisteminin bozulması
    Yukarıdakilerden hangileri, Osmanlı Devleti’nde ekonomik durumun bozulmasında etkili olmuştur?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) I ve III D) II ve III
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links19″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap C [/showhide]
    20. Osmanlı padişahları kaçıncı yüzyılda divan başkanlığını Sadrazama bırakmıştır?
    A) XV. B) XVII. C) XVIII.
    D) XI E) XX.

    [showhide type=”links20″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap A [/showhide]

    21. I. İngiltere ile Almanya arasındaki ekonomik rekabet
    II. Fransa’nın, Sedan yenilgisinin öcünü alma isteği
    III. İtalya – Alman anlaşmazlığı
    Yukarıdakilerden hangileri, I. Dünya Savaşı’nın nedenleri arasındadır?
    A) Yalnız l B) Yalnız II
    C) Yalnız III D) I ve II
    E) I, II ve III

    [showhide type=”links21″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap D [/showhide]

    22. Mustafa Kemal Çanakkale Cephesi’nde,
    I. Anafartalar
    II. Arıburnu
    III. Conkbayırı
    alanlarından hangilerinde savaşmıştır?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve II E) I,II ve III

    [showhide type=”links22″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap E [/showhide]

    23. Sivas Kongresi sonunda;
    I. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk
    II. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk
    III. Killikyalılar
    cemiyetlerinden hangilerinin faaliyetlerine son verilmiştir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) I ve III E) I,II ve III

    [showhide type=”links23″ more_text=”Cevabı Göster” less_text=”Cevabı Gizle”]Doğru Cevap D [/showhide]

     

    reklam

    Kimler Neler Demiş?

    avatar
    Fotoğraf ve Resim Dosyası
     
     
     
      Abone ol  
    Bildir