BilgiGenel

KYK (Kredi Ve Yurtlar Kurumu) Nedir?

KYK Hakkında

Öncelikle şehir dışında öğrenimine devam etmek isteyen arkadaşlarımız için KYK önemli bir husustur. Okulların açılış tarihlerinden bir, iki ay önce lise öğrenimi bitirmiş ve henüz üniversiteye yeni başlayacak arkadaşlar aklında sürekli sürekli olarak; evde mi kalmalıyım? Yoksa devlet yurtlarında mı? ( KYK ) gibi sorular vardır. Bende üniversite yıllarımda yaşamış olduğum birkaç tecrübemi sizinle paylaşacağım.

Öncelikle Kredi ve Yurtlar Kurumu’na her öğrenciyi almamaktalar. Bunun için belirli özelliklere sahip olmalısınız. Maddi durumu iyi bir ailenin ferdi iseniz bu hakkı kazanmanız biraz zor olacaktır. Başvuru yaptıktan sonra sizin ailenizin aylık ve yıllık gelirinden tutun da babanızın üzerine olan araba, ev, arsa vs. kayıtlı olan varlıklar araştırılır. Bazı incelemeler sonucunda bu hakkı kazanıp kazanmadığınız belirlenir.

KYK (devlet öğrenci yurtları) başvuruları her yıl üniversite sınav sonuçlarınız açıklandığı süre ile okulların açılacağı süre arasında yapılır. Bunun için sizden bazı bilgiler istenmektedir. Ancak bunlar işin kolay olan kısmıdır. Buradaki sıkıntı bu hakkı kazanıp kazanmamanızdır.

Aslında yeni öğrenciler için ev kiralayıp öğrenip hayatını o evde geçici süre ile sürdürmekte yanlış bir fikir değildir. Ancak aşağıdaki yazıları okuduktan sonra devlet yurdunda ikamet etmenin daha yararlı ve doğru olduğunu anlayacaksınız.

Devlet yurtlarında ücretler oldukça düşük. 200-300 TL civarlarında ücret ödeniyor. Bu ücret okuduğunuz şehrin büyüklüğüne, kaldığınız yurdun derecesine göre vs. birçok sebeple değişmekte. Ancak arada çok fiyat farkı oynamıyor. Okulunuz yurdun yakınında ise bu sizin için çok masrafsız olacak. Yurt yönetimi sizden yemekleri dışında kesinlikle başka bir şekilde ücret talep etmiyor.

Yemekler için devlet günlük her öğrenci için bir bütçe ayırmakta. ( 2018 yılında kahvaltı için 3,5 TL Akşam yemeği için 7,5 TL ) Her yemeğin kendi fiyatı bulunmakta fakat bunlar oldukça cüz’i oranda. Örneğin sabah kahvaltısı için tabağınızı doldurdunuz ve kasaya gittiğinizde aldığınız kahvaltılıkların ücretleri 5 TL tutuyorsa aradaki 1.5 TL ödeyeceksiniz. Fakat uygun ve hesaplı ürünleri seçerseniz bu tutarları hiç aşmadan da doğru ve sağlıklı yiyecekler tüketebilirsiniz.

KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) İyi Yönleri;

Diyelim ki Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurunuz kabul edildi ve artık bu hakkı kazandınız. Devlet yurdunun birçok faydası ve kolaylığı vardır. Bunlar şu şekilde;

  • En önemlisi tükettiğimiz gıdalar arkadaşlar. Tükettiğimiz gıdalar belli bir düzenleme ve yönetmelikten geçtikten sonra önümüze sunulmaktadır. Gerekli kontroller ve sağlık açısından uygunlukları test edilip o şekilde satılmaktadır.
  • Isınma problemleri. Evde kalanlar için bu problem olabiliyor. Öğrenci yıllarında maddi zorluklar yaşayan arkadaşlar var. Kaldığınız ev doğalgaz ısıtmalı olsa bile bunun kullanımında aşırıya kaçarsanız ay sonu fatura geldiğinde sizin için büyük sıkıntı yaratabilir. Ancak devlet yurdunda fatura ödemek gibi bir problem yaşamayacaksınız. Kalorifer petekleri kış dönemlerinde 7/24 merkezi ısıtma sistemi ile yüksek sıcaklık derecesinde çalışıyor olacaktır. Bu benim öğrencilik yıllarımda dışarıda kar yağarken yurdun içerisinde yazlık kıyafetlerle dahi üşümemi engelliyordu.
  • Devlet yurtlarında belirli dönemlerde bazı aktiviteler düzenlenmektedir. Kamp, Yürüyüş, Seminerler, Kurslar gibi. Bu ücretsiz aktivitelerden yaralanarak gelişim seviyenizi maksimum düzeye çıkartabilirsiniz.
  • Kirli çamaşırlarınız için her devlet yurdunda bir çamaşırhane bulunuyor. Bu çamaşırhanede çok aşırıya kaçmamak şartıyla istediğiniz şekilde kirli kıyafetlerinizi yıkayabilirsiniz. Kurutma makineleri de var. Bunların sayıları yurdun büyüklüğüne ve ikamet eden öğrenci sayısına göre değişmektedir.
  • Belli bir süre zarfında nevresimlerinizde kirleniyor bunlarında yıkanması, temizlenmesi gerekiyor. Devlet yurtlarında kirlenen nevresimlerinizi verip temiz ve ütülü olacak şekilde yeni nevresimler alabiliyorsunuz. Tabi bunlar hiç kullanılmamış sıfır nevresimler değil fakat maksimum seviyede iyi temizlenmişlerdir.
  • DGS’ye çalışacak ortak arkadaş grupları oluşturabiliyorsunuz.
  • Her odada bir tuvalet ve banyo bulunuyor. Yalnızca o odada kalan öğrenciler içindir. Yani en fazla 4-5 kişi ortak kullanıyor. Belki biliyorsunuzdur bazı özel yurtlarda her kata bir tane tuvalet ve banyo var ve sağlık açısından çok iyi değil. Ancak devlet yurtlarında bunlar da düşünülmüş.
  • Hafta içi her gün düzenli olarak odanızın çöpleri toplanıyor ve temizleniyor. Bunun için görevlendirilmiş temizlikçiler günün belirli saatlerinde sabah saat 10’dan önce odaya girmemek koşulu ile temizliğinizi yapmaktalar.

Yukarıda Kredi ve Yurtlar Kurumunun faydalarından bahsettim. Belki birkaç tane atlamış olabilirim. Devlet yurtlarında birkaç kötü yönü tabi ki bulunmaktadır.

KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) Can Sıkıcı Tarafları;

  • Arkadaşlar Küçük bir odada 4 kişi kalıyorsunuz. Bu durum bazı yurtlara göre değişmekte. 2-3-4-5 kişilik odalar halinde oluyorlar genelde. Bayan arkadaşlar için bu 8 e kadar çıkabiliyor ancak bu istisnadır.
  • İlk zamanlarda biraz uyku problemi yaşayabilirsiniz. Odada ortalama olarak 4 kişi kalıyorsa hafta için en az bir iki tane arkadaşınız dersler nedeniyle erken kalkacaklardır. Arkadaşlarınız erken kalktığında oda küçük olması sebebiyle seslerden rahatsız olabilirsiniz fakat buna bir süre sonra alışıyorsunuz.
  • Bazen DGS Soru Bankası kitaplarınız sizde görevini tamamladıktan sonra arkadaşlarınızın zimmetine geçebiliyor. Bu kimisi için iyi, kimisi için geriye dönüp sorulara bakmak isteyenler için can sıkıcı olabiliyor.
  • Devlet yurtları genel olarak şehrin uzak bölgelerine yapılıyor. Şehirleşme ve gelişme olması için bu şekilde bir politika yürütülüyor. Bu sebepten dolayı şehrin merkezine veya okulunuza yurdunuz uzak olabiliyor.
  • Soğuk kış günlerinde yurtlarda canınız sıkılabilir. Odalarda televizyon bulunmamaktadır. Ancak internet ağı mevcut İnternet genelde hızlı değildir. Youtube gibi platformları destekliyor. Bu da ödediğiniz ücrete göre oldukça yeterli olduğu söylenebilir.
  • Odadaki son kişide çıkmış olsa odanın kapısını kilitleyemezsiniz. Yurt yönetimi buna müsaade etmiyor. Kapılar sadece içerden kitlenebilir. Yalnızca içerideyken kapıyı kilitleyip yatabilirsiniz bu problem değil fakat dışarıya çıkarken kapı kitlenemez. Hırsızlık gibi olaylar yaşanabilir fakat yurt koridorlarında bulunan kameralar ile tespit ediliyor. Sanırım temizlikçiler için kapıların kitlenmesine izin vermiyorlar.

Tercihi her zaman olduğu gibi yine siz yapacaksınız. Faydalarından ve kötü yönleri bu şekildedir. Yurtların ortamı sıcak, arkadaş çevresi güzeldir.

Tüm DGS Kaynak kitabı ve yurtta sıkılmamak için en büyük dostun olacak kültür kitapları sana özel fiyatlarla Kitap Gönder’de >> https://www.kitapgonder.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu