Bilgi

GÜNCEL Başarı Sırası Şartları (Tıp-Hukuk-Mimarlık-Diğerleri)

2020 yılı üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için YÖK yeni bir duyuru yayınladı. 2020 yılı için bazı bölümlerin başarı şartları düşürüldü ve 2 yeni programa daha başarı şartı eklendi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (#YKS) sonuçlarına göre hukuk fakültelerine giriş için 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak güncellendiğini, eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine de ilk kez başarı sırası sınırlaması getirdiklerini açıkladı.

YÖK Başkanı Saraç, YÖK Genel Kurulunda gelecek yıl yapılacak YKS’den itibaren uygulanmak üzere üniversitelerin bazı bölümlerine girişte başarı sırası sınırlaması getirdiklerini bildirdi.

Başarı sınırlamasını ilk olarak tıp ve hukuk bölümleri için getirdiklerini hatırlatan Başkan Saraç, daha sonra mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programları için de bu uygulamayı hayata geçirdiklerini anlattı.

Neden Böyle Bir Düzenleme Yapıldı?

Kamuoyunun da bu konudaki hassasiyeti çerçevesinde başarı sırası şartını yeniden gözden geçirdiklerini bildiren YÖK Başkanı, alınan yeni kararı ve gerekçesini şu sözlerle anlattı:

“Hukuk fakültelerine kabul edilen öğrencilerin başarı sıralarına bakıldığında, devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 59 bin iken, vakıf üniversiteleri ve KKTC’deki üniversitelerde en düşük başarı sırasının 190 bin olduğunu görüyoruz. Buradaki makas çok açık. Sınıflarda verilen eğitimi öğrenci açısından zedeleyebilecek, eğitim öğretimin niteliğini aksatabilecek kadar geniş bir makas aralığı var.

YÖK Genel Kurulunca, bu durum yeniden değerlendirildi ve hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak yenilenmesine karar verildi. İlk yıldan itibaren hukuk fakültelerine alımlar bu şarta göre yapılacak.”

2 Programa Daha Başarı Sırası Şartı Geldi

YÖK Başkanı Saraç, Yeni YÖK olarak yükseköğretim sistemini alan bazlı iyileştirerek daha üst seviyelere taşımaya çalıştıklarını ve bunun sonuçlarını da aldıklarını belirterek, bu çerçevede fakülte dekanların önerilerinin üzerinde ciddiyetle durduklarını vurguladı.

Uzun zamandır diş hekimliği ve eczacılık fakültelerine de başarı sıralaması şartı getirilmesi ile ilgili talepler aldıklarını aktaran Başkan Saraç, şöyle devam etti:

“11. Kalkınma Planı hedefleri çerçevesinde bu fakültelerin taleplerini de değerlendirdik. Diş hekimliği programı için devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 67 bin 855 iken, vakıf üniversitelerinde 88 bin 168, KKTC’de ise 116 bin 362 olduğunu görüyoruz. Arada çok büyük bir fark var. Eczacılık fakültesine baktığımızda ise devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 47 bin 878, vakıf üniversitelerinde 121 bin 557, KKTC’de ise 169 bin 803. Burada da çok açık bir makas aralığı var.

Bunun için öğrenci merkezli bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşımın, girdi esaslı iyileştirmenin yükseköğretimin kalitesine olumlu etkileri olacağı düşüncesiyle, başarı sırası şartını iki fakülte için daha genişlettik ve eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası şartını 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası şartını da 80 bin olarak belirledik.”

Ne Zamandan İtibaren Geçerli?

YÖK Başkanı Saraç, başarı sırası sınırlaması ile ilgili aldıkları kararların önümüzdeki ilk yıl, yani 2020’de yapılacak YKS sınavında uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Eğitim öğretimde kalite için alınacak kararların beklemeye tahammülü olmadığının da altını çizdi.

Başarı Sırası Şartı Olan Bölümlerde Son Durum Ne?

Program Türü İlgili Puan Türü Başarı Sırası
Hukuk programlarına yerleştirmede Eşit Ağırlık Puan Türünde En düşük 125 bininci
Mühendislik programlarına yerleştirmede (Orman, Ziraat,
Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği programı dâhil)
Sayısal  Puan Türünde En düşük 300 bininci
Mimarlık programlarına yerleştirmede Sayısal Puan Türünde En düşük 250 bininci
Tıp programlarına yerleştirmede Sayısal Puan Türünde En düşük 50 bininci
Eczacılık Sayısal Puan Türünde En düşük 100 bininci
Diş Hekimliği Sayısal Puan Türünde En düşük 80 bininci

Tüm Öğretmenlikler (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık-PDR Dahil) En Düşük 300 bininci

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu