Bilgi

DGS nedir? DGS sınavına kimler katılır?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS); Meslek Yüksekokulları (MYO) ve Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Ön Lisans Programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapmaları amacıyla  Öçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan bir sınavdır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS); Meslek Yüksekokulları (MYO) ve Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Ön Lisans Programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapmaları amacıyla Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda bir defa uygulanan bir sınavdır. Lisans programlarına geçiş için başvuracak adaylarda, MYO ve AÖF ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranmaktadır. Bununla birlikte, ilgili yılda son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvuru yapabilmektedir. MYO son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. 2016 yılından önce ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin AÖF lisans programlarına doğrudan geçebilme hakları bulunmaktaydı. Ancak 2016 yılı itibarıyla ön lisans mezunlarının lisans programlarına yerleştirilmesi işlemi DGS sonuçlarına göre yapılmaktadır.

DGS Taban Puanları için TIKLAYINIZ

Adaylara sınavda sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçen 120 soru sorulmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik değil; farklı alanlarda eğitim gören ön lisans mezunlarının cevaplayabilecekleri niteliktedir.

2020 DGS ye 389.243 aday sınava katılmış ve sınavı geçerli olan 353.086 adayın %66,5’i MYO, %33,5’i AÖF ön lisans programlarından mezun olmuştur.

Toplamda 120 sorudan oluşan Dikey Geçiş Sınavında; Sözel (60 soru) ve Sayısal (60 soru) bölümleri bulunmaktadır. Sınavın cevaplanma süresi 150 dakikadır. 2020-DGS doğru cevap sayısı ortalaması; Sözel testinde 24,29, Sayısal testinde 13,31 olarak hesaplanmıştır. Sayısal ve sözel testlerinde ortalama madde ayırt edicilik değerleri 0,50 ve 0,45 olarak hesaplanmıştır ve
bu değerler alt testlerdeki soruların ayırt edicilik değerlerinin kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermektedir.

Testlerin iç tutarlılık, güvenirlik katsayıları Sayısal Bölüm için 0,95, Sözel Bölüm için 0,94 olarak hesaplanmış olup bu değerlerin yeterli düzey olarak kabul edilen 0,70 korelasyon değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir.

Dikey Geçiş Sınavının ve sınavı oluşturan Sayısal ve Sözel testlerinin 2018, 2019 ve 2020 yıllarına göre doğru cevap sayıları dağılımlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Adayların Sayısal ve Sözel testlerdeki doğru cevap sayısı dağılımlarının yıllara göre benzer ve sağa çarpık dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Sayısal ve Sözel testlerde yer alan soruların cevaplanma ve boş bırakılma yüzdeleri hesaplanmıştır.

2020 DGS Doğru-Boş Oranları

Sayısal testinde ortalama doğru cevaplanma oranı %22,6 ve boş bırakılma oranı %63,1 olarak tespit edilmiştir.

Sözel testinde ortalama doğru cevaplanma oranı %40,6 ve boş bırakılma oranı %35,5 olarak tespit edilmiştir.

Adayların DGS ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için Sayısal ve Sözel testlerinin her birinden en az 0,5 ham puan almaları gerekmektedir.

Bu koşulu sağlayan 352.151 (%99.0) aday bulunmaktadır. 2020-DGS, SAY, SÖZ ve EA yerleştirme puanı hesaplanan adayların; cinsiyete göre puan dağılımları incelenmiştir. Sayısal puan türünde erkek ve kadın adayların puanlarının 180-239 aralıklarında yoğunlaştığı görülmektedir. Sözel puan türünde kadın adayların puanları 200-239 aralıklarında yoğunlaşırken erkek adayların puanları ise 180-219 aralığında yoğunlaşmıştır. Eşit Ağırlık puan türünde kadın adayların puanlarının 200-239 aralığında, erkek adayların puanlarının ise 180-239 aralığında yoğunlaştığı gözlenmektedir.

DGS-SAY, SÖZ ve EA puanı hesaplanan adaylar; son beş yılda DGS’ye katılım sayılarına göre değerlendirilmiştir. 2019 ve 2020 yıllarında mezun olan adayların daha yüksek puan ortalamasına
sahip olduğu görülmüştür. Adayların mezuniyet ortalamaları ile ham puan dağılımları arasında ilişki araştırılmış ve güçlü bir korelasyon tespit edilememiştir.

2020 yılı DGS Sınavı geçerli olan ve puanı hesaplanan 352.151 adayın 94.024’ü (%26,7) bir lisans programına yerleştirilmiştir. Lisans programlarına yerleşen adayların 68.127’si (%72,5) AÖF lisans programlarına, 25.897’si (%27,5) AÖF dışı lisans programlarına yerleşmiştir.

AÖF lisans programlarına yerleşen adayların %71’ini MYO mezunları, %29’unu AÖF mezunları oluşturmaktadır. AÖF dışındaki lisans programlarına ait kontenjanların %67’sine MYO mezunları, %33’üne AÖF ön lisans programlarından mezun adaylar yerleşmiştir. Boş kalan kontenjanların oranı AÖF lisans programları için %92,05, AÖF dışı lisans programları için %7,95’tir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu